Abordarea Reggio Emilia în Grădinița cu P.P. Căsuța cu Povești Zalău
Ca urmare a stagiului de formare în abordarea Reggio Emilia efectuat cu ocazia vizitei de studiu pe care care directorul grădiniței, prof. Paula Maghiu a realizat-o în anul 2022 în Reggio Emilia, Italia, precum și a lansării proiectului Ministerului Educației ( menționat în scrisoarea metodică pentru anul școlar 2022-2023), Grădinița cu P.P. ”Căsuța cu Povești” Zalău organizează o grupă mică- Reggio Emilia, începând cu anul școlar 2022-2023.
Abordarea Reggio Emilia își are originile în orașul care îi poartă numele (Reggio Emilia), regiunea Emilia-Romagna , din Italia , în prezent aceasta abordare fiind răspândită în toate colțurile lumii. Abordarea Reggio Emilia a fost inițiată de către profesorul și filozoful Loris Malaguzzi (1920- 1994), și este descrisă ca fiind una dintre cele mai bune pedagogii alternative datorită faptului că propune un sistem centrat în jurul copilului, în care acesta își construiește și își consolidează învățarea prin explorarea mediului înconjurător și prin interacțiunea cu persoanele din jurul său.
Loris Malaguzzi consideră că există numeroase căi prin care copiii se exprimă, așa numitele 100 de limbaje simbolice, care includ desenul, sculptura, pictura, modelajul, arta dramatică, vorbirea, mișcarea, scrisul, cântecul, lumina, mijloacele tehnologice, etc.
Astfel că și în grădinița noastră, grupa reggio este un loc al experimentului, în care copiii sunt încurajați să se exprime prin nenumărate limbaje, ajutați de o echipă alcătuită din educatoarele grupei, directorul și consilierul grădiniței.
Echipa este alcătuită din educatoarele grupei Voiniceii: prof. Pop Daniela și prof. Gorgan Cristina, directorul: Maghiu Paula Lucia și consilierul Chichișan Lavinia
Printre principalele elemente ale abordării Reggio Emilia pe care le implementăm la grupa reggio :